2. tammi, 2014

Hyvinvointia taiteesta 1. Väriterapia

1.1.2014 Taiteilijan vuoteni 2014 on alkanut. Yksi vuoden teemoista on hyvinvointia taiteesta. Tiedetään, että taide tuo hyvää oloa ja parantaa. Monet puhuvat art-terapiasta ja venäläinen kuuluisa kirjailija F.Dostojevski sanoi, että kauneus pelastaa maailman.

 

Haluaisin tuoda hyvää oloa värillisten taulujeni avulla. Tauluja voi katsoa myös www.facebook.com/ArtistNataliaKaleva

 

Väriterapiasta ja värien parantavasta voimasta

 

Väriterapiasta on hyvä coloria.net-sivu. Väriterapiaa (kromoterapiaa) käyttivät parantamiseen jo kiinalaiset, intialaiset, kreikkalaiset, intiaanit ja muinaiset egyptiläiset. Parantavat värit mainitaan mm. veda-kirjallisuudessa. Tarinoiden mukaan ihmiset menivät parantamaan itseään myös Babylonian kuuluisiin riippuviin puutarhoihin; siellä hoitomenetelminä oli valo ja erilaiset kasvit tuoksuineen. Egyptiläisillä ja kreikkalaisia oli erityisiä valohoitotemppeleitä, joissa käytettiin parantavaa värivaloa. Egyptissä joidenkin pyramidien huipuille asetettiin suuria kvartsikristalleja, jotka heijastivat auringonsäteitä kaikkialle. Värejä ei käytetty vain valona: egyptiläiset levittivät murskattuja pigmenttejä erilaisten voiteiden ja salvojen avulla iholle värirohdoksi. Parantamistarkoituksiin käytettiin myös värillisiä kristalleja ja kallisarvoisia jalokiviä. Auringonsäteiden ja valkoisen valon tärkeys tunnettiin. Kreikan aurinkokaupunki Heliopolis oli kuuluisa valohoitotemppeleistään, joissa auringon valo hajotettiin eri värisiksi säteiksi, joilla hoidettiin erilaisia tauteja. Kreikassa värin metafyysiset ominaisuudet kuitenkin unohdettiin Hippokrateen aikaan,kun lääketiede alkoi keskittyä rohtoihin ja salvoihin ja uudenlaiseen 'tieteelliseen' ajatteluun.



Länsimaissa väriterapiaa on käytetty 1800-luvun alusta, kun oli huomattu, että jokaisella värillä on oma aallonpituutensa. Tieteellisesti on osoitettu se, että väri vaikuttaa kokijan olotilaan, mutta vaikutuksen psykologista toimintamekanismia ei ole vielä selvitetty. Tehtävä on vaikea, sillä värien vaikutus ihmiseen vaihtelee suuresti niin kulttuureittain kuin kulttuurialueiden sisälläkin ja suuri osa ihmisistä suhtautuu skeptisesti väriterapiaan. On kuitenkin todettu, että väri vaikuttaa myös fyysisesti. Värivalo vaikuttaa hormonijärjestelmän kautta käsitykseen vuorokausirytmistä ja tilan tajusta. Solut ja molekyylit reagoivat värivaloon.



Värien ja mielentilan yhteyttä on tutkittu useita vuosia. Tutkijat huomasivat, että värit eivät vaikuta vain tunteilla reagoimiseen vaan myös mielentilaan ja hyvinvointiin yleisesti. Uusimpien tutkimusten mukaan ihminen ei itse asiassa näe väriä, vaan tuntee sen. Väriterapia vaikuttaa myös sokeisiin! Lisäksi huomattiin, että värit voivat vaikuttaa bakteereihin.

 

Psykologi Patricia Valdezin mukaan itse värisävyllä on vain heikko vaikutus tunnetiloihin. Paljon tärkeämpää on kuinka tumma ja kylläinen väri on. 'Voimakkaammat' värit vaikuttavat ihmisiin voimakkaammin.

 

Aktiivisina väreinä pidetään lämpimiä värejä: oranssia, punaista ja keltaista. Passiivisina väreinä pidetään viileitä värejä kuten sinisiä, vihreitä ja purppuraa/violettia. Neutraaleina väreinä pidetään ns. epävärejä: harmaita, valkoisia ja eri beigen sävyjä.



Väriterapiassa punainen stimuloi fyysistä ja henkistä energiaa. Punaisella parannetaan verisairauksia, anemiaa, fyysistä heikkoutta, jälkeenjääneisyyttä, vilustumisia, heikkoa verenkiertoa, halvausta, henkistä hitautta jne.

 

Sininen vähentää verenpainetta ja rauhoittaa. Se auttaa keskittymään. Sininen valo voi lieventää nivelreumakipuja. Sininen rauhoittaa ja rentouttaa ja lisää itsevarmuutta.

 

Vihreä on puhdistava väri, jota käytetään mm. ruoansulatusvaivojen hoitamiseen. Vihreällä hoidetaan kipua ja huolia sekä kuumetta. Se on rauhoittava väri, jota käytetään mm. shokkitilanteissa ja unettomuuden hoidossa.

 

Kuva: Natalia Kalevan maalaus ”Kukat”, sekatekniikka, 2013.