3. touko, 2014

Pääsiäisjälkeiset ajatukset taiteesta ja uskonnosta

Minusta Pääsiäisen jälkeen tulee Ihmeellinen aika, koska Kristus on kanssamme maan päällä 40 päivää ylösnousemuksensa jälkeen. Valo voitti pimeyden ja lämpö kylmyyden: vertauskuvallisesti elämä voitti kuoleman. On aika juhlia, iloita sekä ajatella hyviä ja kauniita asioita esim. taidetta.

 

Monissa kulttuureissa taide liittyy niin olennaisesti uskontoon, että sitä voi olla lähes mahdotonta ymmärtää ilman uskonnon tuntemusta. Uskonnollisessa taiteessa kuvataan uskontoon liittyviä elementtejä. On myös taidetta, joka on saanut vain vaikutteita uskonnosta.

 

Uskonnot suhtautuvat eri tavoin pyhän ja erityisesti jumalien kuvaamiseen, siksi taiteessa käytetään paljon symboleja eli vertauskuvia. Uskonnolliset symbolit havainnollistavat ja opettavat vaikeasti kuvattavia asioita, kuten jumalan ominaisuutta. Niillä on myös esteettinen merkitys eli ne auttavat ihmistä kokemaan kauneutta ympärillään. Symbolien tulkinta ja ymmärtäminen on osa ihmisten yhteistä kulttuurista taitoa.

 

Pidän ajatuksesta taiteen esteettisestä merkityksestä. Esimerkiksi vuosituhansien ajan runouden avulla on kuvattu eri uskonnoissa esteettistä elämystä, joka voi olla kokemus rakkaudesta, kauneudesta tai jumalan läheisyydestä. Erityisesti mystikot ovat eri uskonnoissa ilmaisseet kokemuksensa runouden kautta. Onkin sanottu, että esteettinen elämys ja mystinen kokemus ovat samanlaisia.

 

Kun katsoin Leonardo da Vincin Madonnia, koin sekä esteettistä että mystistä elämystä. Siksi maalasin oman mukaelman Madonnasta (kuvassa). Maalaamassa ymmärsin, että ihmisten elämän tärkein asia on sisäinen rauha ja harmonia. Ei huolia terveys-, perhe-, raha- tai työasioista, ei stressiä, vaan tyyneys.  Koska jos sinussa on rauha, olet onnellinen, terve ja täynnä energiaa ratkaista kaikki ongelmat.

 

Kuva: ”Rauha” Natalia Kalevan mukaelma Leonardo da Vincin Madonnasta, öljy kankaalle, 50 x 70 cm