6. kesä, 2013

Tekijän oikeudet ja kopiointi

Tämän vuoden 2013 toukokuun lopussa kumin uutinen oli Helsingin Sanomissa Marimekosta.  Lehti kirjoitti, että Marimekon kangas on toisen teoksen kopio.

Kristina Isolan vuonna 2007 Marimekolle suunnittelema Metsänväki-kuosi on kopioitu ukrainalaisen kansantaiteilijan Maria Primatshenkon yli 40 vuotta aikaisemmin julkaisemasta työstä Rotta matkalla.

Marimekon mukaan Isola kertoi oman maalauksensa pohjana käyttämästään kuvituksesta heille tiistai-iltana, kun Helsingin Sanomat oli alkanut selvittää asiaa. Muun muassa Finnairin lentokoneessa käytetty Metsänväki-kuosi on vuodelta 2007, kun taas Rotta matkalla on vuodelta 1963.

Kankaan puunrunkojen ja oksien painokuviot ovat identtiset Primatshenkon guassityön kanssa.

Tästä jutusta taas tuli mieleeni Austin Kleonin kirja ”Steal like an Artist” ja hänen sanansa: ”NOTHING IS COMPLITELY ORIGINAL”

Maija Ahonen huomasi taiteilijoiden suurin ongelman, kun hän kirjoitti: ”Usein olen ainakin itse langennut ajattelemaan, etten missään nimessä voi mainita, jos olen ikään kuin käyttänyt toisten taiteilijoiden ideoita omassa työssäni. Sehän olisi noloa. Eikö minulla muka ole omia ideoita. Amatööri taiteilija väittää olevansa omaperäinen ja olevansa immuuni muiden taiteilijoiden töiden vaikutukselle. Todellinen taiteilija myöntää vain olevansa tyylikäs varas.”

Suunnittelija Kristina Isola teki virheen.  Hän on varastanut eli kopioinut väärin ja tullut ongelma.

Katso musta-valkoinen kuvaa Kleonin kirjasta hyvästä ja huonosta tavoista varastaa muiden ideoita. Tarkoituksena ei ole kopioida, vaan käyttää muiden ideoiden yhdistelmiä, jotta omat ideat voisivat olla vielä jalostuneempia. Näin syntyy jotain uutta. Ei niin, että listaat kaiken, mitä on jo tehty ja koetat keksiä, mitä loputtomaan listaan voisi lisätä. Eli…

  1. Kerää materiaalia ja ideoita kaikilta ihailemiltasi henkilöiltä
  2. Yhdistele heidän ideoitaan
  3. Sovita niitä omaan työhön
  4. Näin löydät oman tyylin.