21. touko, 2013

Miksi tarvitaan museoita?

Tähän kysymykseen vastaa tuleva nuori media-assistentti Elina Kuivila:

"Kun puhutaan museoista ja taidemuseoista, ei mielikuva aina ole kovin positiivinen. Oletetaan että ne ovat pölyttyneitä laitoksia vanhoille taideteoksille ja esineille. Varsinkaan nuoriso ei enää innostu vierailemaan museoissa. Kaikki tarvittava kulttuuritarjonta tulee näyttöpäätteiden kautta kotisohville.

 

Joten miksi siis tarvitaan museoita? Eikö nekin voisi siirtää Internetiin? Ehkäpä. Mutta mielestäni museot tulisi silti säilyttää. Jokin siinä taiteen konkreettisesti näkemisessä on tärkeää. Kuinka taiteilija on levittänyt maalin kankaalle, kuinka suuria tai pieniä taideteokset oikeasti ovatkaan, minkälaisia ihmisiä taide houkuttelee museoihin paikalle ja omien puumerkkien jättäminen näyttelyiden vieraskirjaan jättää itse taiteilijallekin konkreettisen muiston.

 

Internetissä tämä ei olisi mahdollista. Tietenkin vierailijoiden lukumäärä ja IP-osoitteet tallentuvat rekistereihin ja kommentteja voi jättää sivulle, mutta ei se silti olisi lähelläkään taidemuseokokemusta.

Nuoret vierailevat harvoin museoissa. Silloinkin, kun vierailevat, tämä tapahtuu yleensä oppilaitoksen kautta. Millä nuoria saisi enemmän liikkeelle ja kiinnostumaan? Tehtävä voi olla hankala. Aloitetaan siitä, että nuorilla ei yleensä ole kovinkaan paljon ylimääräistä rahaa. Museot opiskelijalle kukkaroystävällisiksi siis.

 

Mainostamisen tulisi olla tehokasta ja nuorten ajatusmaailmaan osuvaa. Sen tulisi tapahtua niiden medioiden kautta, joita nuoret paljon käyttävät. Nuoret harvemmin lukevat lehtiä. Sosiaalisen median kautta nuoret tavoittaa kaikista helpoiten. Museoita tulisi siis mainostaa vaikkapa Facebookissa. Kouluille ja muihin nuorten ajanviettopaikkoihin voisi viedä mainoksia.

 

Radiokin voisi olla oiva väylä. Museoissa voisi olla tapahtumia, vaikkapa jotain mikä yhdistäisi useita kaupunkeja. Niissä voisi olla jotain jännittävää tai yllättävää ja ei-museomaista, esimerkiksi museo voisi olla joskus vaikka yön auki. Lisäksi pitäisi tuoda kunnolla esille taiteilijoita, jotka kuvaavat taiteessaan jotain sellaista, mikä erityisesti koskee nykyaikaa, nuoria ja nykyajan asioita ja murheita tai iloja. Sillä ei nuoria kiinnosta ”vanhanaikaiset” perinteiset teokset. Sanon tämän omasta kokemuksestani, sillä itselläni nimenomaan on jäänyt mieleen näyttely, joka yllätti virkistävällä moderniudellaan ja olin oikeasti kiinnostunut näinkin positiivisesta yllätyksestä, jonka koulun kautta tapahtunut museovierailu tuotti. 

 

Pointtini taisi tulla selväksi; museot pitää säilyttää, mutta muutoksen tuulet olisivat tervetulleita. Ehkä sitten minäkin joskus vielä alan vierailemaan niissä."