1. touko, 2013

Readymade-taiteesta eli mitä taide on?

Huhtikuussa Kauhajoella Hella – galleriassa pidettiin Valmiiksi tehty-taidenäyttely. Kun puhutaan readymade-taiteesta, mieleeni tulee ranskalainen Marcel Duchamp ja hänen ”Suihkulähde”.  Tämä teos oli tehty pisuaarista ”readymade”-taiteena jo vuonna 1917. Mielenkiintoista, että silloin Duchamp lähetti sen R. Muttin salanimeä käyttäen riippumattomien taiteilijoiden näyttelyyn, jossa se hylättiin. Mutta vuonna 2004 pisuaari valittiin nykytaiteen teokseksi, joka on eniten vaikuttanut jälkipolviin.

 

Minusta silloin Duchampin idea oli rohkea, mutta oliko se taidetta? Monet ajattelevat, että mikä tahansa, mikä asetetaan esille museoon tai galleriaan, tai jonka tekee ”asemansa saavuttanut” taiteilija, on taidetta. Silloin paskakin voi olla taidetta.  Samoin varmasti ajatteli italialainen käsitetaiteilija Piero Manzoni, joka tölkitti paskaansa vuonna 1961. Minä sain pikkushokin, kun Tate Gallery maksoi vuonna 2002 Manzonin tölkistä numero 4 61 000 dollaria.

 

Duchamp osoitti readymade-teoksellaan ironiaa taidemaailmalle. Manzoni puolestaan selitti työtään näin: ”Mikäli keräilijät haluavat todella jotakin intiimiä ja henkilökohtaista taiteilijalta, se on taiteilijan paska. Se on todella hänen omaansa”.  Manzonin 90 tölkkiä oli taidemaailman, taiteilijoiden ja kriitikoiden pilkkaa. Mutta Tate Galleryn edustajan mukaan ”tölkki numero 4 oli tärkeä hankinta, joka onnistui pienellä summalla. Madzoni oli tärkeä kansainvälinen taiteilija. Hän tarkasteli teoksillaan kysymyksiä, jotka olivat olennaisia 1900-luvun taiteessa, kuten taiteilijuus ja taiteen tuotanto.”   Auttakaa, mutta oliko se taidetta? Aika näyttää…

 

… Puolet Manzonin tölkeistä posahti omia aikojaan.

 

Yllämainituissa tapauksissa kysymys on teoksien tulkinnasta. Mitä minä halusin sanoa näyttelyn taidetyölläni? – Nykyään maailmalla on valtavasti ”pinnallisia” readymade-naisia ja miehiä. Komealla vaatteella ja muilla välineillä se on helppoa tehdä. Muttei kaikki ole kultaa mikä kiiltää. Täytyy katsoa syvemmälle.

 

Kuva: N.Kaleva "Oletteko nähneet toista kenkääni?" osa.  

Katso koko teos Näyttelyt